Danie: Deser
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
Mleko podgrzać dodać rozkruszone drożdże, łyżkę mąki cukru wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, dodać roztopione i przestudzone masło, żółtka, jajka oraz rozczyn. Zagnieść ciasto i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka, odłożyć do wyrośnięcia. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno dodać mascarpone oraz alkohol. Kawę rozpuścić w dwóch łyżkach wody dodać do masy. Pączki przekroić na pół napełnić masą, złożyć. Wierzch posypać pudrem i kakao.
Dodaj komentarz