Mazurek z figami

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 160 g masła Łaciate
  • 40 g cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany UHT Łaciata 30%

Krem:

  • 100 g masła orzechowego
  • 120 g serka mascarpone Mlekpol
  • 60 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka nutelli

Dodatkowo:

  • 5-6 suszonych fig
  • 1 filiżanka solonych orzeszków ziemnych
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie

Krok 1

Przygotuj ciasto. Ze składników zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odstaw na co najmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto szybko rozwałkuj i przełóż na blaszkę. Nakłuj widelcem i piecz ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Odstaw do wystygnięcia.



Krok 2 

Przygotuj krem. Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce na niskiej mocy. Do jeszcze ciepłej czekolady dodaj masło orzechowe, nutellę, a na końcu mascarpone. Wymieszaj szpatułką lub zmiksuj, aż do połączenia składników. Krem wyłóż na wystudzone kruche ciasto.



Krok 3

Figi pokrój w paski, a orzeszki posiekaj nożem. Ułóż figi na cieście, posyp orzeszkami i polej roztopioną czekoladą. Czekoladę mleczną i gorzką roztop, apotem również ozdób nią mazurka. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.