Przygotuj ciasto. Ze składników zagnieć ciasto, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odstaw na co najmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto szybko rozwałkuj i przełóż na blaszkę. Nakłuj widelcem i piecz ok. 20 minut w temperaturze 180°C. Odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj krem. Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce na niskiej mocy. Do jeszcze ciepłej czekolady dodaj masło orzechowe, nutellę, a na końcu mascarpone. Wymieszaj szpatułką lub zmiksuj, aż do połączenia składników. Krem wyłóż na wystudzone kruche ciasto.
Figi pokrój w paski, a orzeszki posiekaj nożem. Ułóż figi na cieście, posyp orzeszkami i polej roztopioną czekoladą. Czekoladę mleczną i gorzką roztop, apotem również ozdób nią mazurka. Smacznego!
Dodaj komentarz