Roladki z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Łatwe do przygotowania roladki z pachnącymi suszonymi pomidorami, bazylią i mozzarellą to pomysł na romantyczną kolację we dwoje, która pobudza zmysły.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 pierś z indyka
  • 10 suszonych pomidorów
  • 300 g tartej Mozzarelli Mlekpol
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść bazylii
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 6 łyżek oleju

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 170°C. Pomidory bardzo drobno siekamy z bazylią.



Krok 2

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie szklimy na maśle. Dodajemy suszone pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Kiedy ostygną dodajemy ⅓ tartej mozzarelli.



Krok 3

Pierś z indyka kroimy cienko na płaty tak, aby powstało ok. 8 filetów. Rozbijamy je następnie tłuczkiem w taki sposób, aby ich nie uszkodzić. Doprawiamy pozostałą solą i pieprzem. Na rozbite płaty nakładamy pomidory i zawijamy roladki (dla bezpieczeństwa spinamy wykałaczkami).



Krok 4

Obsmażamy partiami na złoto, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujmy obficie pozostałą częścią tartej mozzarelli i zapiekamy piekarniku w temperaturze 170°C przez ok. 15 minut.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-20 20:01:00

Świetny przepis.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.