Łatwe do przygotowania roladki z pachnącymi suszonymi pomidorami, bazylią i mozzarellą to pomysł na romantyczną kolację we dwoje, która pobudza zmysły.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Nastawiamy piekarnik na 170°C. Pomidory bardzo drobno siekamy z bazylią.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie szklimy na maśle. Dodajemy suszone pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Kiedy ostygną dodajemy ⅓ tartej mozzarelli.
Pierś z indyka kroimy cienko na płaty tak, aby powstało ok. 8 filetów. Rozbijamy je następnie tłuczkiem w taki sposób, aby ich nie uszkodzić. Doprawiamy pozostałą solą i pieprzem. Na rozbite płaty nakładamy pomidory i zawijamy roladki (dla bezpieczeństwa spinamy wykałaczkami).
Obsmażamy partiami na złoto, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujmy obficie pozostałą częścią tartej mozzarelli i zapiekamy piekarniku w temperaturze 170°C przez ok. 15 minut.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-20 20:01:00
Świetny przepis.
Odpowiedz