Medaliony z kurek

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Masa na medaliony

  • 50 dag grzybów kurek,
  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • pieprz czarny i suszony rozmaryn do smaku

Dodatkowo

  • 1/2 szklanki oleju do smażenia,
  • 4 łyżki masła Łaciate,
  • 1/2 szklanki bułki tartej do obtaczania

Przygotowanie

Krok 1

Oczyszczone i umyte kurki drobno siekamy, a następnie smażymy na 4 łyżkach masła i studzimy. Do kurek wbijamy jajka, dodajemy tartą bułkę i doprawiamy masę przyprawami. Gdyby masa była rzadka dodajemy łyżkę mąki, zieleninę i dokładnie mieszamy. Formujemy mokrą ręką medalioniki i obtaczamy je w tartej bułce. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy je z obu stron.



Wskazówki

Do zrobienia medalionów możemy użyć mrożonych kurek.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.