Szaszłyczki drobiowe z sosem tzatziki

Rewelacyjna propozycja na grilla. Idealna i prosta przystawka, która z pewnością przypadnie do gustu gościom. Najlepiej danie zrobić od razu w większej ilości, bo te szaszłyczki znikają w tempie ekspresowym!

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 filety z kurczaka
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Sos:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 ogórki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • ½ łyżeczki soli

Przygotowanie

Krok 1

Filety z kurczaka dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na paski. Oliwę mieszamy z przyprawami i tak powstałą marynatą nacieramy kurczaka.



Krok 2

Przygotowujemy sos: czosnek przeciskamy przez praskę. Ogórki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Łączymy wszystkie składniki sosu i odstawiamy do lodówki.



Krok 3

Paseczki kurczaka nabijamy wzdłuż na patyczki do szaszłyków i grillujemy z każdej strony na złoto. Podajemy z sosem tzatziki.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

PaulinaS1

Opublikowany: 2018-11-30 12:06:00

Świetny sposób na domowe imprezki :)

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.