Aromatyczne zapiekane kacze piersi w sosie pomarańczowym

Pyszne, rozpływające się w ustach kacze mięso z aromatycznym pomarańczowym sosem rozpieści każde, nawet najbardziej wymagające kubki smakowe., Temu daniu nie sposób się oprzeć!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 filet z kaczki
  • 6 pomarańczy
  • 2 cytryny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 5 łyżek miodu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 szklanki białego wina
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 175°C. Filet z kaczki myjemy, przyprawiamy i następnie obsmażamy na złoto z obu stron.



Krok 2

Z pięciu pomarańczy i cytryn wyciskamy sok, lekko go podgrzewamy i rozpuszczamy w nim miód. Jedną pomarańczę kroimy na plasterki (ze skórką).



Krok 3

Kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy sok z pomarańczy, białe wino, plasterki pomarańczy. Doprawiamy paprykami w proszku. Przykrywamy i pieczemy około 40 minut w piekarniku w temperaturze 175°C. Co jakiś czas piersi podlewamy sosem, aby nie zeschły.



Dodaj komentarz

1 opublikowane komentarze

Niezapominajka

Opublikowany: 2018-01-21 09:04:00

Ale pyszności, mięsko wygląda cudownie.

Odpowiedz

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.