Pyszne, rozpływające się w ustach kacze mięso z aromatycznym pomarańczowym sosem rozpieści każde, nawet najbardziej wymagające kubki smakowe., Temu daniu nie sposób się oprzeć!
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Bez glutenu
Bez laktozy
Nastawiamy piekarnik na 175°C. Filet z kaczki myjemy, przyprawiamy i następnie obsmażamy na złoto z obu stron.
Z pięciu pomarańczy i cytryn wyciskamy sok, lekko go podgrzewamy i rozpuszczamy w nim miód. Jedną pomarańczę kroimy na plasterki (ze skórką).
Kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy sok z pomarańczy, białe wino, plasterki pomarańczy. Doprawiamy paprykami w proszku. Przykrywamy i pieczemy około 40 minut w piekarniku w temperaturze 175°C. Co jakiś czas piersi podlewamy sosem, aby nie zeschły.
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-21 09:04:00
Ale pyszności, mięsko wygląda cudownie.
Odpowiedz