Burgery z ciecierzycy

Burgery z ciecierzycy to szybkie, proste i tanie danie, które sprawdzi się na każdą okazję. Jeśli lubisz ciecierzycę, wypróbuj ten przepis.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • -250 g ciecierzycy z puszki
  • -1 średnia cebula
  • -1 jajko
  • -2 ząbki czosnku
  • -2 łyżeczki kolendry
  • -2 łyżeczki kminku
  • -2 łyżki stołowe mąki
  • -2 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • -100 g humusu
  • -plastry sałaty
  • -plastry pomidora

Przygotowanie

Krok 1

Ciecierzycę wysypujemy z puszki do miski, odsączamy i zaczynamy miksować.



Krok 2

Dodajemy mąkę, jajko, posiekaną cebulę i czosnek, a także przyprawy. Miksujemy przez kilka minut, do momentu, aż wszystkie składniki ładnie się połączą.



Krok 3

Z powstałej masy formujemy placuszki o około 10 cm średnicy i 2 cm grubości.



Krok 4

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy burgery przez 2-3 minuty z każdej strony.



Krok 5

Na dolnej części bułki układamy sałatę oraz pomidory. Następnie kładziemy naszego burgera, którego smarujemy humusem i przykrywamy wierzchnią częścią bułki.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.