Ostre, klasyczne, proste w przygotowaniu burrito – jedno ze sztandarowych dań kuchni meksykańskiej, które cieszy się niemalejącym powodzeniem na całym świecie
Danie: Kolacja
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten
Mielone mięso wołowe przyprawiamy solą, pieprzem, chilli, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju na patelni, mieszając od czasu do czasu. Przekładamy gotowe mięso do miski (nie myjemy patelni!).
Obieramy cebulę i czosnek, które drobno siekamy. Na patelni po mięsie podsmażamy je lekko. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do cebulki z czosnkiem. Gotujemy ryż. Łączymy mięso, ryż i cebulę z czosnkiem i papryką.
Przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą 50 g przecieru pomidorowego, 50 ml bulionu wołowego, 2 łyżki pikantnego ketchupu, ½ wyciśniętej cytryny, ¼ łyżeczki ostrej papryki i 2 krople tabasco. Sosem zalewamy składniki na patelni i gotujemy do zredukowania. Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę z puszki
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ostudzony farsz nakładamy na tortille i zawijamy. Wkładamy do piekarnika na 5-10 minut, przyozdabiamy natką pietruszki i podajemy
Dodaj komentarz
1 opublikowane komentarze
Ciasteczkowa Pani :)
Opublikowany: 2018-02-19 19:30:00
Super przepis ?