Jajka po ranczersku to pomysł na śniadanie w stylu meksykańskim, nie tylko dla fanów ostrych smaków. Nie ma mowy o nudzie – na talerzu dzieje się naprawdę wiele, królują różne smaki i tekstury. Nie ma lepszego sposobu na rozpoczęcie dnia!
Danie: Śniadanie
Osób: 2
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Pomidory umyj, ususz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w cienkie piórka. W misce wymieszaj pomidory, cebulę i opłukaną fasolę. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z limonki, kminem rzymskim i wędzoną papryką. Wymieszaj i odstaw.
Na dwóch patelniach rozgrzej po łyżeczce masła, połóż tortille i podsmaż.
Na tych samych patelniach roztop po łyżce masła i usmaż po 2 jajka.
Awokado obierz, usuń pestkę i pokrój w kostkę. Posól i popieprz, a potem skrop sokiem z limonki.
Tortille przełóż na talerz. Wyłóż na nie salsę z pomidorów i fasoli, a następnie jajka sadzone. Posyp awokado, tartym serem, kolendrą i opcjonalnie chili. Podawaj z ćwiartką limonki. Smacznego!
Dodaj komentarz