Huevos rancheros – jajka po ranczersku

Jajka po ranczersku to pomysł na śniadanie w stylu meksykańskim, nie tylko dla fanów ostrych smaków. Nie ma mowy o nudzie – na talerzu dzieje się naprawdę wiele, królują różne smaki i tekstury. Nie ma lepszego sposobu na rozpoczęcie dnia!

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Śniadanie

Osób: 2

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 2 duże tortille
  • 100 g tartego sera mozzarella Mlekpol
  • 4 jajka
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 awokado
  • ½ czerwonej cebuli
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 3 łyżki masła Łaciate
  • sok z limonki
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • świeża kolendra
  • limonka pokrojona w ćwiartki
  • posiekana papryczka chili (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Pomidory umyj, ususz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w cienkie piórka. W misce wymieszaj pomidory, cebulę i opłukaną fasolę. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z limonki, kminem rzymskim i wędzoną papryką. Wymieszaj i odstaw.



Krok 2

Na dwóch patelniach rozgrzej po łyżeczce masła, połóż tortille i podsmaż.



Krok 3

Na tych samych patelniach roztop po łyżce masła i usmaż po 2 jajka.



Krok 4

Awokado obierz, usuń pestkę i pokrój w kostkę. Posól i popieprz, a potem skrop sokiem z limonki.



Krok 5

Tortille przełóż na talerz. Wyłóż na nie salsę z pomidorów i fasoli, a następnie jajka sadzone. Posyp awokado, tartym serem, kolendrą i opcjonalnie chili. Podawaj z ćwiartką limonki. Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.