Zapiekanka z owocami morza i cukinią

Zapiekanka to danie typowo śródziemnomorskie. Cukinia nadaje zapiekance wilgotności, a w smaku jest delikatna i tym samym nie dominuje innych składników.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Skorupiaki

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Skorupiaki

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 150 g makaronu wstążki
  • 150 g mieszanki frutti di mare
  • 1 cukinia
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 250 ml mleka Łaciate
  • 30 ml śmietanki Łaciatej 18%
  • 2 jajka
  • 150 g żółtego sera
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Makaron gotujemy i odcedzamy. Cukinię kroimy w plasterki, a następnie plasterki jeszcze kroimy na pół. Ścieramy ser.



Krok 2

Smażymy owoce morza z wyciśniętym przez praskę czosnkiem na 1 łyżce podgrzanej oliwy około 5 min.



Krok 3

Mleko i śmietankę Łaciatą mieszamy z roztrzepanymi jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron mieszamy z serem. Mieszankę makaronową i owoce morza umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Układamy na górze pomidorki koktajlowe i ćwiartki cukini. Zalewamy mieszanką mleka z jajkami.



Krok 4

Całość pieczemy przez około 35 minut, aż się zarumieni.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.