Zapiekanka to danie typowo śródziemnomorskie. Cukinia nadaje zapiekance wilgotności, a w smaku jest delikatna i tym samym nie dominuje innych składników.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Skorupiaki
Ze śmietanką
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C. Makaron gotujemy i odcedzamy. Cukinię kroimy w plasterki, a następnie plasterki jeszcze kroimy na pół. Ścieramy ser.
Smażymy owoce morza z wyciśniętym przez praskę czosnkiem na 1 łyżce podgrzanej oliwy około 5 min.
Mleko i śmietankę Łaciatą mieszamy z roztrzepanymi jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron mieszamy z serem. Mieszankę makaronową i owoce morza umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Układamy na górze pomidorki koktajlowe i ćwiartki cukini. Zalewamy mieszanką mleka z jajkami.
Całość pieczemy przez około 35 minut, aż się zarumieni.
Dodaj komentarz