Pierogi z kapustą i grzybami

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 100 ml maślanki Mlekpol
  • 100 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy

Nadzienie:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 15-20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • Sól
  • Pieprz

Dodatkowo:

  • Cebula
  • Olej
  • Boczek wędzony

Przygotowanie

Krok 1

W woku rozgrzać olej, zeszklić posiekaną cebulę, wsypać pokrojone w małą kosteczkę pieczarki, smażyć do odparowania.





Krok 2

Suszone grzyby namoczyć na kilka godzin a następnie ugotować, osączyć, drobno pokroić. Kapustę posiekać, ugotować, odcisnąć ( gdy jest bardzo kwaśna, przed gotowaniem wypłukać). Kapustę wraz z grzybami połączy z pieczarkami, przyprawić solą i pieprzem.





Krok 3

Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, oliwę, sól i maślankę. Stopniowo wlewając wodę wymieszać i zagnieść ciasto. Nakryć talerzem, pozostawić na kilkanaście minut.





Krok 4

Następnie ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, włożyć porcję przygotowanego farszu.





Krok 5

Dokładnie zlepić brzegi formując pierogi. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, stopniowo wrzucać pierogi, gotować 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej. Podawać z usmażoną cebulą lub boczkiem.





Wskazówki

Pierożki okrasić usmażonym na oleju wędzonym boczkiem lub cebulką.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.