Pierogi z kapustą i grzybami

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 100 g masła Mazurski Smak
  • 100 ml gorącej wody
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy

Nadzienie:

  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 10 dag suszonych grzybów
  • 15-20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 50 g masła Mazurski Smak
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • cebula
  • olej
  • boczek wędzony

Przygotowanie

Krok 1

Na patelni rozgrzej masło, zeszklij posiekaną cebulę, wsyp pokrojone w małą kosteczkę pieczarki, smaż do odparowania.





Krok 2

Suszone grzyby namocz na kilka godzin, a następnie ugotuj, osącz, drobno pokrój. Kapustę posiekaj, ugotuj, odciśnij (gdy jest bardzo kwaśna, przed gotowaniem wypłukaj). Kapustę wraz z grzybami połącz z pieczarkami, przypraw solą i pieprzem.





Krok 3

Mąkę przesiej do miski, dodaj jajko, oliwę, sól i roztopione, przestudzone masło. Stopniowo wlewaj wodę, ciągle mieszając, a potem zagnieść ciasto. Nakryj talerzem, pozostaw na kilkanaście minut.





Krok 4

Następnie ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, włóż porcję przygotowanego farszu.





Krok 5

Dokładnie zlep brzegi formując pierogi. W dużym garnku zagotuj wodę, posól, stopniowo wrzucaj pierogi. Gotuj 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej. Podawaj z usmażoną cebulą lub boczkiem. Smacznego!





Wskazówki

Pierożki okrasić usmażonym na oleju wędzonym boczkiem lub cebulką.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.