Danie: Obiad
Osób: 2
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Na patelni rozgrzej masło, zeszklij posiekaną cebulę, wsyp pokrojone w małą kosteczkę pieczarki, smaż do odparowania.
Suszone grzyby namocz na kilka godzin, a następnie ugotuj, osącz, drobno pokrój. Kapustę posiekaj, ugotuj, odciśnij (gdy jest bardzo kwaśna, przed gotowaniem wypłukaj). Kapustę wraz z grzybami połącz z pieczarkami, przypraw solą i pieprzem.
Mąkę przesiej do miski, dodaj jajko, oliwę, sól i roztopione, przestudzone masło. Stopniowo wlewaj wodę, ciągle mieszając, a potem zagnieść ciasto. Nakryj talerzem, pozostaw na kilkanaście minut.
Następnie ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, włóż porcję przygotowanego farszu.
Dokładnie zlep brzegi formując pierogi. W dużym garnku zagotuj wodę, posól, stopniowo wrzucaj pierogi. Gotuj 3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej. Podawaj z usmażoną cebulą lub boczkiem. Smacznego!
Pierożki okrasić usmażonym na oleju wędzonym boczkiem lub cebulką.
Dodaj komentarz