Wieprzowina i szałwia to duet idealny. Dodatek jabłka to już poezja smaku. Idealne danie na niedzielny posiłek dla całej rodziny. Gwarancja smaku i zadowolenia domowników.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego
Ze śmietanką
Wieprzowinę myjemy i dokładnie osuszamy. Nacinamy górną cześć mięsa (skórkę) w kratkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, po czym obsmażamy na gorącym oleju, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Cebulę drobno siekamy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię po smażeniu mięsa dodajemy cebulę i szklimy. Następnie dodajemy jabłka, wino i bulion. Całość dusimy ok. 10 minut.
Sos jabłkowy dodajemy do mięsa, dodajemy liście szałwii i całość pieczemy pod przykryciem w temperaturze 200 stopni przez ok. 2 godziny. Po tym czasie sos przelewamy do garnka i redukujemy o połowę, a mięso podpiekamy bez przykrycia jeszcze 10 minut.
Ugotowane ziemniaki ubijamy ze śmietanką Łaciatą i masłem. Przyprawiamy do smaku. Mięso kroimy na plastry i podajemy z sosem i puree.
Dodaj komentarz