Mięciutka wieprzowina z szałwią

Wieprzowina i szałwia to duet idealny. Dodatek jabłka to już poezja smaku. Idealne danie na niedzielny posiłek dla całej rodziny. Gwarancja smaku i zadowolenia domowników.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kg boczku wieprzowego
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • garść liści szałwii
  • 1/2 szklanki wina czerwonego
  • 1 szklanka naturalnego bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 0,5 kg ziemniaków
  • ½ szklanki śmietanki Łaciatej 18%
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie

Krok 1

Wieprzowinę myjemy i dokładnie osuszamy. Nacinamy górną cześć mięsa (skórkę) w kratkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, po czym obsmażamy na gorącym oleju, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.



Krok 2

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Cebulę drobno siekamy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię po smażeniu mięsa dodajemy cebulę i szklimy. Następnie dodajemy jabłka, wino i bulion. Całość dusimy ok. 10 minut.



Krok 3

Sos jabłkowy dodajemy do mięsa, dodajemy liście szałwii i całość pieczemy pod przykryciem w temperaturze 200 stopni przez ok. 2 godziny. Po tym czasie sos przelewamy do garnka i redukujemy o połowę, a mięso podpiekamy bez przykrycia jeszcze 10 minut.



Krok 4

Ugotowane ziemniaki ubijamy ze śmietanką Łaciatą i masłem. Przyprawiamy do smaku. Mięso kroimy na plastry i podajemy z sosem i puree.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.