Sałatka z grillowanym brokułem i rozmarynem

Sałatka z grillowanych warzyw to dobry sposób na odmianę od ciężkich dań. Przepis jest naprawdę łatwy w wykonaniu. Świetnie smakuje z dodatkiem dobrego pieczywa.

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit

Danie: Kolacja, Sałatki

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Fit


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 3 papryki
  • 1 pęczek szparagów (ok. 500 g)
  • 1 brokuł
  • 1 czerwona cebula
  • 1 seler naciowy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól

Przygotowanie

Krok 1

Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój na 1 cm paseczki. Szparagi potnij na kawałki o 5 cm długości, możesz też przekroić je wzdłuż na połowę. Cebulę pokrój na grube krążki lub półksiężyce. Brokuł podziel na małe różyczki. Seler naciowy pokrój na kawałki o 5 cm długości.



Krok 2

Przygotuj patelnię grillową. W czasie, gdy będzie się rozgrzewać, wszystkie przygotowane warzywa wrzuć do jednej miski. Dodaj oliwę z oliwek i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.



Krok 3

Gdy patelnia się już rozgrzeje, możesz przystąpić do grillowania warzyw. Warzywa można grillować na 2-3 rzuty, jeśli za jednym razem nie zmieszczą się wszystkie na patelni.



Krok 4

Gdy warzywa lekko zmiękną i się zarumienią, możesz je zdjąć z patelni.



Wskazówki

Zamiast patelni grillowej można użyć piekarnika z funkcją grillowania. Tym sposobem można przygotować większą porcję w krótszym czasie.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.