Sałatka z grillowanych warzyw to dobry sposób na odmianę od ciężkich dań. Przepis jest naprawdę łatwy w wykonaniu. Świetnie smakuje z dodatkiem dobrego pieczywa.
Danie: Kolacja, Sałatki
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Fit
Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Z papryk usuń gniazda nasienne i pokrój na 1 cm paseczki. Szparagi potnij na kawałki o 5 cm długości, możesz też przekroić je wzdłuż na połowę. Cebulę pokrój na grube krążki lub półksiężyce. Brokuł podziel na małe różyczki. Seler naciowy pokrój na kawałki o 5 cm długości.
Przygotuj patelnię grillową. W czasie, gdy będzie się rozgrzewać, wszystkie przygotowane warzywa wrzuć do jednej miski. Dodaj oliwę z oliwek i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Gdy patelnia się już rozgrzeje, możesz przystąpić do grillowania warzyw. Warzywa można grillować na 2-3 rzuty, jeśli za jednym razem nie zmieszczą się wszystkie na patelni.
Gdy warzywa lekko zmiękną i się zarumienią, możesz je zdjąć z patelni.
Zamiast patelni grillowej można użyć piekarnika z funkcją grillowania. Tym sposobem można przygotować większą porcję w krótszym czasie.
Dodaj komentarz