Pyszna i sycąca tarta z tuńczykiem oraz cukinią. Prosta w przygotowaniu i bardzo aromatyczna za sprawą ziół prowansalskich.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Nastawiamy piekarnik na 200°C. Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę. Wbijamy jajko, dodajemy pokrojone na kawałeczki masło, sól i wodę. Zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ale nie wyłączamy piekarnika.
Robimy nadzienie. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy drobno. Pomidora parzymy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i szklimy. Dodajemy cukinię i smażymy kilka minut, aż zmięknie. Na koniec dodajemy pomidora i smażymy dalej jeszcze przez 2 minuty. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy. Doprawiamy całość ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
Tuńczyka odsączamy z oliwy. Jajka mieszamy w misce ze śmietanką Łaciatą, dodajemy sól i pieprz. Ser żółty ścieramy na tarce do miseczki.
Na spodzie tarty układamy nadzienie oraz tuńczyka. Całość przykrywamy masą jajeczną. Na wierzch sypiemy żółty ser. Wkładamy do piekarnika na 25 minut.
Dodaj komentarz