Tarta z tuńczykiem i cukinią

Pyszna i sycąca tarta z tuńczykiem oraz cukinią. Prosta w przygotowaniu i bardzo aromatyczna za sprawą ziół prowansalskich.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 120 g zimnego masła Łaciate
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka wody

Nadzienie:

  • 1 średnia cukinia
  • 1 pomidor
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • 1-2 łyżeczek ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oleju
  • Ok. 350 ml Śmietanki Łaciatej 30%
  • 3 jajka
  • 10 dag żółtego sera

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200°C. Mąkę przesiewamy przez sito na stolnicę. Wbijamy jajko, dodajemy pokrojone na kawałeczki masło, sól i wodę. Zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ale nie wyłączamy piekarnika.



Krok 2

Robimy nadzienie. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy drobno. Pomidora parzymy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i szklimy. Dodajemy cukinię i smażymy kilka minut, aż zmięknie. Na koniec dodajemy pomidora i smażymy dalej jeszcze przez 2 minuty. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy. Doprawiamy całość ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.



Krok 3

Tuńczyka odsączamy z oliwy. Jajka mieszamy w misce ze śmietanką Łaciatą, dodajemy sól i pieprz. Ser żółty ścieramy na tarce do miseczki.



Krok 4

Na spodzie tarty układamy nadzienie oraz tuńczyka. Całość przykrywamy masą jajeczną. Na wierzch sypiemy żółty ser. Wkładamy do piekarnika na 25 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.