Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Wegetariańskie
Drożdże wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i ciepłym mlekiem, odłożyć do wyrośnięcia. Kefir zmiksować z żółtkami i rozpuszczonym masłem, wsypać przesianą mąkę i sól. Następnie połączyć z wyrośniętym rozczynem i ponownie zmiksować.
Nasiona chia zamoczyć w wodzie na 15 minut, gdy trochę napęcznieją połączyć z ciastem. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Owoce kaki obrać i pokroić w plasterki, kieliszkiem wykroić środek tak, aby powstała oponka. Na rozgrzany olej łyżką nakładać porcje ciasta, układać oponki z kaki, środek napełnić serkiem homogenizowanym. Wierzch placuszków przykryć ciastem i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Dodaj komentarz