Placuszki z serem i owocami kaki

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 400 ml kefiru
  • 50 ml ciepłego mleka Łaciate
  • 2 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła Łaciate
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki nasion chia
  • 2 jajka
  • 2 owoce kaki
  • 0,5 szklanki serka homogenizowanego waniliowego
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i ciepłym mlekiem, odłożyć do wyrośnięcia. Kefir zmiksować z żółtkami i rozpuszczonym masłem, wsypać przesianą mąkę i sól. Następnie połączyć z wyrośniętym rozczynem i ponownie zmiksować.





Krok 2

Nasiona chia zamoczyć w wodzie na 15 minut, gdy trochę napęcznieją połączyć z ciastem. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.





Krok 3

Owoce kaki obrać i pokroić w plasterki, kieliszkiem wykroić środek tak, aby powstała oponka. Na rozgrzany olej łyżką nakładać porcje ciasta, układać oponki z kaki, środek napełnić serkiem homogenizowanym. Wierzch placuszków przykryć ciastem i smażyć z obu stron na złoty kolor.





Krok 4

Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.