Jeśli istnieje idealne mięso, to z pewnością będzie nim udziec jagnięcy. Podany w aromatycznym sosie, z dodatkiem żurawiny to wręcz poezja smaku, która idealnie zwieńczy przyjęcie.
Danie: Obiad
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Ze śmietanką
Cebulę, pietruszkę i marchew obieramy, a następnie drobno siekamy. Mięso myjemy i bardzo dokładnie osuszamy.
Wino wlewamy do rondelka i zagotowujemy z bulionem warzywnym, liśćmi laurowymi i jałowcem, a także z solą i warzywami. Studzimy. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy powstałą marynatą i odstawiamy na noc do lodówki (dobrze jest w tym czasie raz obrócić mięso, aby marynata dodarła w każdy jego zakątek).
Następnego dnia mięso wyjmujemy z marynaty i osuszamy (nie wyrzucamy marynaty!), a potem przyprawiamy pieprzem, czosnkiem i solą. Obsmażamy jagnięcinę ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym maśle tak, aby się zarumieniła.
Podsmażone mięso owijamy plasterkami boczku, i jeszcze raz obsmażamy na tej samej patelni, a następnie przekładamy do garnka z marynatą i dusimy pod przykryciem ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso z garnka, a powstały sos blendujemy i lekko odparowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietanką Łaciatą i dodajemy do sosu, zagęszczając go w ten sposób. Mięso podajemy polane sosem, z dodatkiem żurawiny.
Danie idealnie komponuje się z pieczonymi warzywami.
Dodaj komentarz