Mięciutki udziec jagnięcy z żurawiną

Jeśli istnieje idealne mięso, to z pewnością będzie nim udziec jagnięcy. Podany w aromatycznym sosie, z dodatkiem żurawiny to wręcz poezja smaku, która idealnie zwieńczy przyjęcie.

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 kg jagnięciny (łopatka lub udziec)
  • - 2 cebule
  • - 2 marchewki
  • - 2 pietruszki
  • - 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • - 4 liście laurowe
  • - 3 kulki jałowca
  • - 100 g boczku
  • - 3 łyżki masła
  • - ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
  • - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • - 1 słoiczek żurawiny
  • - 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • - 2 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • - ½ łyżeczki cukru
  • - 1 łyżeczka soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Cebulę, pietruszkę i marchew obieramy, a następnie drobno siekamy. Mięso myjemy i bardzo dokładnie osuszamy.



Krok 2

Wino wlewamy do rondelka i zagotowujemy z bulionem warzywnym, liśćmi laurowymi i jałowcem, a także z solą i warzywami. Studzimy. Mięso wkładamy do garnka, zalewamy powstałą marynatą i odstawiamy na noc do lodówki (dobrze jest w tym czasie raz obrócić mięso, aby marynata dodarła w każdy jego zakątek).



Krok 3

Następnego dnia mięso wyjmujemy z marynaty i osuszamy (nie wyrzucamy marynaty!), a potem przyprawiamy pieprzem, czosnkiem i solą. Obsmażamy jagnięcinę ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym maśle tak, aby się zarumieniła.



Krok 4

Podsmażone mięso owijamy plasterkami boczku, i jeszcze raz obsmażamy na tej samej patelni, a następnie przekładamy do garnka z marynatą i dusimy pod przykryciem ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy mięso z garnka, a powstały sos blendujemy i lekko odparowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietanką Łaciatą i dodajemy do sosu, zagęszczając go w ten sposób. Mięso podajemy polane sosem, z dodatkiem żurawiny.



Wskazówki

Danie idealnie komponuje się z pieczonymi warzywami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.