Pyszne roladki z kurkami w środku, które wręcz idealnie sprawdzą się na niedzielny obiad w gronie najbliższych. Nie są bardzo skomplikowane w przygotowaniu, a ich smak jest bardzo dobry.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego
Nastawiamy piekarnik na 170°C. Kurki oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle.
Po chwili dodajemy kurki i smażymy, aż cała woda wyparuje. Doprawiamy ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Fileta z indyka kroimy w poprzek na cienkie płaty, tak aby otrzymać 8 filetów. Rozbijamy je tłuczkiem. Przyprawiamy pozostałą solą i pieprzem.
Na rozbitego indyka nakładamy farsz kurkowy i zwijamy roladki. Spinamy wykałaczkami.
Otrzymane roladki obsmażamy partiami na złoto, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujmy startym serem i zapiekamy piekarniku w temperaturze 170°C przez 15 minut.
Dodaj komentarz