Ryby są bardzo zdrowe, dlatego warto je jeść nie tylko w piątki. Panierowany dorsz w pikantnej odsłonie przekona do siebie nawet najbardziej sceptyczną osobę. Jeśli przygotowujemy rybę dla dzieci, można pominąć dodatek chili. Można podawać z ziemniakami i surówką z kalarepy.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 15 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten
Bez laktozy
Filety umyć i osuszyć. Włożyć do głębokiego talerza i skropić sokiem z cytryny.
W drugim głębokim talerzu wymieszać mąkę, słodką paprykę, chili, sól i pieprz.
Filety obtoczyć w panierce z obu stron. Strząsnąć nadmiar.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Kłaść filety i smażyć na średnim ogniu po około 5-7 minut z obu stron, do zarumienienia panierki.
Można wykorzystać także inną rybę o białym mięsie, np. solę.
Dodaj komentarz