Panierowane pikantne filety z dorsza

Ryby są bardzo zdrowe, dlatego warto je jeść nie tylko w piątki. Panierowany dorsz w pikantnej odsłonie przekona do siebie nawet najbardziej sceptyczną osobę. Jeśli przygotowujemy rybę dla dzieci, można pominąć dodatek chili. Można podawać z ziemniakami i surówką z kalarepy.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 15 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Bez laktozy


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 4 filety w dorsza (po około 150 g)
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka chili
  • 2 łyżki oleju roślinnego (np. rzepakowy)
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Filety umyć i osuszyć. Włożyć do głębokiego talerza i skropić sokiem z cytryny.



Krok 2

W drugim głębokim talerzu wymieszać mąkę, słodką paprykę, chili, sól i pieprz.



Krok 3

Filety obtoczyć w panierce z obu stron. Strząsnąć nadmiar.



Krok 4

Na dużej patelni rozgrzać olej. Kłaść filety i smażyć na średnim ogniu po około 5-7 minut z obu stron, do zarumienienia panierki.



Wskazówki

Można wykorzystać także inną rybę o białym mięsie, np. solę.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.