Polecane wszystkim łasuchom. Spodoba sie dzieciom i młodzieży. Smakuje równie dobrze na zimno, jak i na gorąco. Zawartość orzechów i migdałów nie tylko poprawia walory smakowe, ale i wzbogaca potrawę w cenny magnez.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Piersi przecinamy na pół. Każdą połówkę przecinamy w poprzek, tworząc z każdej po 2 płaty kotletowe. W sumie powinniśmy uzyskać 8 płatów. Nie rozbijamy ich tłuczkiem.
Moczymy płaty w mleku przez pół godziny. Po czym wyjmujemy i obsypujemy solą oraz pieprzem.
Jajka roztrzepujemy z wodą, dodajemy do nich 5 kropli olejku migdałowego.
Panierujemy kotlety w kolejności: mąka, jajko, mąka, jajko, mieszanka orzechowo-migdałowa. Smażymy w głębokim, gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z bukietem warzyw.
Dodaj komentarz