Kotlety drobiowe w orzechowo-migdałowej posypce

Polecane wszystkim łasuchom. Spodoba sie dzieciom i młodzieży. Smakuje równie dobrze na zimno, jak i na gorąco. Zawartość orzechów i migdałów nie tylko poprawia walory smakowe, ale i wzbogaca potrawę w cenny magnez.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 podwójne piersi z kurczaka
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - ½ szklanki mąki
  • - 2 jajka
  • - ½ szklanki zmielonych ulubionych orzechów i migdałów
  • - 1 szklanka mleka
  • - ½ łyżeczki olejku migdałowego do ciast
  • - ½ szklanki wody

Przygotowanie

Krok 1

Piersi przecinamy na pół. Każdą połówkę przecinamy w poprzek, tworząc z każdej po 2 płaty kotletowe. W sumie powinniśmy uzyskać 8 płatów. Nie rozbijamy ich tłuczkiem.



Krok 2

Moczymy płaty w mleku przez pół godziny. Po czym wyjmujemy i obsypujemy solą oraz pieprzem.



Krok 3

Jajka roztrzepujemy z wodą, dodajemy do nich 5 kropli olejku migdałowego.



Krok 4

Panierujemy kotlety w kolejności: mąka, jajko, mąka, jajko, mieszanka orzechowo-migdałowa. Smażymy w głębokim, gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z bukietem warzyw.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.