Łosoś zapiekany w cieście francuskim

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.67/5

Oceń przepis

Ocena

4.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 700 g filetu z łososia
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 200 g szpinaku baby
  • 1 jajko
  • 10 sztuk suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól i pieprz
  • 1 łyżka masła Łaciate

Przygotowanie

Krok 1

Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rybę oczyszczamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę przez 2 minuty. Szpinak myjemy i przesmażamy razem z czosnkiem przez 2 minuty.



Krok 2

Na blachę wykładamy jeden płat ciasta. Wykładamy rybę solimy i pieprzymy oraz nacieramy lekko masłem, na rybie kładziemy szpinak i pokrojone pomidory. Przykrywamy rybę drugim płatem ciasta i dociskamy do ciasta spod spodu, dookoła ryby. Jajko wbijamy do miseczki i roztrzepujemy, smarujemy ciasto jajkiem i wstawiamy do pieczenia na 35 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.