Mielone z boczniakami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

  • 40 dag mięsa mielonego z łopatki
  • 0,5 małej czerstwej bułki
  • 1 średnia cebula
  • 10 dag boczniaków
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • 2 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • 1 szklanka płatków kukurydzianych
  • Olej do smażenia
  • Opcjonalnie 1-2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

Krok 1

Mięso mielone włożyć do miski. Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć, połączyć z mięsem.





Krok 2

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone w kostkę boczniaki, podsmażyć, ostudzić. Do mięsa dodać zimne grzyby, 1 jajko, majonez i mąkę ziemniaczaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Gdy mięso ma luźną konsystencję wsypać 1-2 łyżki bułki tartej.





Krok 3

Z masy mięsnej formować kotleciki, panierować w jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych.





Krok 4

Tak przygotowane kotleciki rumienić z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć z tłuszczu i podawać.





Wskazówki

Kotleciki mielone podawać z ziemniakami i dowolną surówką.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.