Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Mięso mielone włożyć do miski. Bułkę zamoczyć w wodzie, odcisnąć, połączyć z mięsem.
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę, dodać pokrojone w kostkę boczniaki, podsmażyć, ostudzić. Do mięsa dodać zimne grzyby, 1 jajko, majonez i mąkę ziemniaczaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Gdy mięso ma luźną konsystencję wsypać 1-2 łyżki bułki tartej.
Z masy mięsnej formować kotleciki, panierować w jajku i pokruszonych płatkach kukurydzianych.
Tak przygotowane kotleciki rumienić z obu stron na rozgrzanym oleju. Usmażone osączyć z tłuszczu i podawać.
Kotleciki mielone podawać z ziemniakami i dowolną surówką.
Dodaj komentarz