Kurczak w kremowym sosie z bazylią

Kurczak w kremowym sosie z dodatkiem fioletowej bazylii, białego wina i pomidorów - pyszny, całkiem prosty i szybki w przygotowaniu posiłek. Idealny na lunch.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 piersi z kurczaka
  • - 2 cebule
  • - 2 ząbki czosnku
  • - 3 łyżki oliwy
  • - 8 listków bazylii fioletowej
  • - ½ szklanki białego wina
  • - ½ szklanki śmietanki Łaciatej 30%
  • - 1 łyżeczka soli
  • - ½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Piersi z kurczaka bardzo dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni.



Krok 2

Dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dusimy przez 5 minut, co chwilę mieszając. Dolewamy wino, przyprawiamy i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut.



Krok 3

Dodajemy śmietankę Łaciatą i połowę posiekanej bazylii. Dusimy razem jeszcze przez 5 minut. Dekorujemy świeżą pokrojoną bazylią.



Wskazówki

Można podawać z ulubionymi warzywami, które wcześniej należy ugotować al dente.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.