To smaczny mały deser, który w łatwy sposób przyrządzisz w domu. Możemy zamiast borówek dać np. maliny albo truskawki.
Danie: Podwieczorek
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze
Ze śmietanką
Składniki na ciasto zagniatamy ręką. Następnie zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na przynajmniej 30 minut do lodówki.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek. Wykrawamy sześć krążków, które umieszczamy w foremkach posmarowanych lekko masłem. Przyciskamy palcami, a nadmiar ciasta odcinamy od brzegów foremek. Ciasto na dnie nakłuwamy widelcem. Tartaletki wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z foremek delikatnie i odkładamy do przestygnięcia.
Proszek budyniowy mieszamy w rondelku z mlekiem i cukrem. Cały czas energicznie mieszamy zagotowując - najpierw robią się „kluchy”, ale tak właśnie ma być - trzeba dalej mieszać, aż masa będzie jednolita. Gotowy budyń przekładamy do miseczki i przykryłam folią spożywczą. Odstawiamy do wystudzenia.
Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno.
Przestudzony budyń miksujemy i dodajemy do niego powoli ubitą śmietankę Łaciatą i esencję waniliową. Mieszamy wszystko. Do każdej tartaletki nakładamy porcję masy.
Borówki myjemy i osuszamy. Układamy na tartaletkach z kremem. Podajemy schłodzone.
Dodaj komentarz