Tartaletki z budyniem i borówkami

To smaczny mały deser, który w łatwy sposób przyrządzisz w domu. Możemy zamiast borówek dać np. maliny albo truskawki.

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto

  • - 100 g masła Łaciate
  • - 200 g mąki pszennej
  • - 30 g cukru pudru
  • - 1 żółtko
  • - ok ¼ łyżeczki soli
  • - 2 łyżki zimnej wody

Krem

  • - 250 ml mleka Łaciate
  • - 4 łyżki cukru
  • - 1 budyń waniliowego bez cukru (taki na 1/2 l mleka)
  • - 200 ml Śmietanki Łaciatej 30% (schłodzonej
  • - 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • - ok 200 g borówek amerykańskich

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na ciasto zagniatamy ręką. Następnie zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na przynajmniej 30 minut do lodówki.



Krok 2

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek. Wykrawamy sześć krążków, które umieszczamy w foremkach posmarowanych lekko masłem. Przyciskamy palcami, a nadmiar ciasta odcinamy od brzegów foremek. Ciasto na dnie nakłuwamy widelcem. Tartaletki wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z foremek delikatnie i odkładamy do przestygnięcia.



Krok 3

Proszek budyniowy mieszamy w rondelku z mlekiem i cukrem. Cały czas energicznie mieszamy zagotowując - najpierw robią się „kluchy”, ale tak właśnie ma być - trzeba dalej mieszać, aż masa będzie jednolita. Gotowy budyń przekładamy do miseczki i przykryłam folią spożywczą. Odstawiamy do wystudzenia.



Krok 4

Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno.



Krok 5

Przestudzony budyń miksujemy i dodajemy do niego powoli ubitą śmietankę Łaciatą i esencję waniliową. Mieszamy wszystko. Do każdej tartaletki nakładamy porcję masy.



Krok 6

Borówki myjemy i osuszamy. Układamy na tartaletkach z kremem. Podajemy schłodzone.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.