Mięso z kurczaka w maślance i rozmarynie

Autor:

Śnieżynka

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Ocena

3.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • ½ kurczaka
  • 200 ml maślanki
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • Papryka mielona
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wlać maślankę, dodać zmiażdżony czosnek, musztardę, sos sojowy, syrop klonowy i posiekany rozmaryn, wymieszać.



Krok 2

Umyte mięso osuszyć, pokroić na porcje, natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do foliowego worka, wlać marynatę, dokładnie wymieszać, pozostawić na noc w lodówce.



Krok 3

Następnego dnia mięso wraz z marynatą ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć mieloną papryką i skropić oliwą. Podlać odrobiną wody, przykryć i włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika, piec około 50-60 minut. Po upływie pół godziny mięso odkryć, oblać powstałym sosem i pozostawić w piekarniku, aby nabrało rumianego koloru.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.