Łopatka wieprzowa w miodzie, sosie sojowym, czosnku i imbirze to pyszny pomysł nie tylko na obiad, ale również na smaczną wędlinę do kanapek. Nie da się jej oprzeć!
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Gluten, Soja
Łopatkę wieprzową myjemy i osuszamy.
Imbir ścieramy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty.
Łopatkę wieprzową dokładnie nacieramy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia przekładamy mięso (i marynatę) do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez ok. 2 godziny. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę naczynia żaroodpornego i dopiekamy mięso kolejne 30 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim mięso jeszcze na godzinę.
Świetnie komponuje się z czerwoną cebulą i pomidorami.
Dodaj komentarz