Łopatka wieprzowa w miodzie, sosie sojowym, czosnku i imbirze

Łopatka wieprzowa w miodzie, sosie sojowym, czosnku i imbirze to pyszny pomysł nie tylko na obiad, ale również na smaczną wędlinę do kanapek. Nie da się jej oprzeć!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1,5 kg łopatki wieprzowej
  • - 4 łyżki sosu sojowego
  • - sok z 1 limonki
  • - skórka z ½ limonki
  • - 3 ząbki czosnku
  • - 4 cm kawałek imbiru
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1 łyżeczka pieprzu
  • - 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • - 1 łyżeczka chili
  • - 5 łyżek miodu
  • - 5 łyżek oleju

Przygotowanie

Krok 1

Łopatkę wieprzową myjemy i osuszamy.



Krok 2

Imbir ścieramy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty.



Krok 3

Łopatkę wieprzową dokładnie nacieramy marynatą i odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 4

Następnego dnia przekładamy mięso (i marynatę) do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez ok. 2 godziny. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę naczynia żaroodpornego i dopiekamy mięso kolejne 30 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim mięso jeszcze na godzinę.



Wskazówki

Świetnie komponuje się z czerwoną cebulą i pomidorami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.