Mięso cielęce z jabłkami

Cielęcina z jabłkami to inny niż zwykle sposób na przygotowanie kotletów cielęcych. Najlepiej smakuje z aromatycznym majerankiem. Potrawę możemy podawać z ziemniakami oraz surówką.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 8 kotletów cielęcych
  • - 2 łyżki mąki pszennej
  • - 4 łyżki masła
  • - 5 jabłek
  • - 3 łyżeczki majeranku
  • - 1 łyżka pieprzu
  • - 1/3 szklanki wody
  • - 2 łyżki cukru

Przygotowanie

Krok 1

Kotlety posypujemy pieprzem i mąką. Następnie smażymy je na 3 łyżkach masła przez 4 minuty.



Krok 2

Kotlety przyprawiamy majerankiem i podlewamy lekko wodą. Dusimy, aż do uzyskania przez nie miękkości. Następnie obieramy jabłka.



Krok 3

Jabłka kroimy w kawałki, posypujemy cukrem i odstawiamy. Jabłka dusimy przez 5 minut na łyżce masła, po czym dodajemy do mięsa i mieszamy.



Krok 4

Kotlety podajemy z jabłkami.



Wskazówki

Można podawać z ziemniakami.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.