Popisowe danie obiadowe na uroczystą świąteczną kolację lub obiad. Podawane powinno być z surówką z kapusty lub mieszanką sałat w śmietance.
Bardzo dobrze smakuje również z dodatkiem dyniowych kopytek z masłem szałwiowym lub pyz ziemniaczanych.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Trudne
Alergeny: Jajko kurze
Bez glutenu
Bez laktozy
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Gęś obsypujemy solą i majerankiem ze wszystkich stron.
Przygotowujemy farsz - cebulę kroimy w kostkę i razem z drobno posiekanymi podrobami przesmażamy i podduszamy na oleju. Dodajemy kaszę gryczaną. Wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszając.
Faszerujemy gęś (brzuch i szyjkę), dokładnie zaszywamy.
Pieczemy w gorącym piekarniku przez ok. 1,5 godziny do miękkości.
Możemy podać z surówką lub mieszanką sałat.
Dodaj komentarz