Gęś faszerowana kaszą

Popisowe danie obiadowe na uroczystą świąteczną kolację lub obiad. Podawane powinno być z surówką z kapusty lub mieszanką sałat w śmietance.
Bardzo dobrze smakuje również z dodatkiem dyniowych kopytek z masłem szałwiowym lub pyz ziemniaczanych.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Jajko kurze

Bez glutenu

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Trudne

Alergeny: Jajko kurze

Bez glutenu

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 1 młoda gęś (starsze gęsi nie nadają się do szybkiego pieczenia)
  • - 2 woreczki zaparzonej kaszy gryczanej
  • - 300 g podrobów drobiowych (jeśli są, to z gęsi lub kurze)
  • - 2 cebule
  • - 3 jajka
  • - 1 łyżka majeranku
  • - 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • - 1 łyżka soli
  • - 4 łyżki oleju

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Gęś obsypujemy solą i majerankiem ze wszystkich stron.



Krok 2

Przygotowujemy farsz - cebulę kroimy w kostkę i razem z drobno posiekanymi podrobami przesmażamy i podduszamy na oleju. Dodajemy kaszę gryczaną. Wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszając.



Krok 3

Faszerujemy gęś (brzuch i szyjkę), dokładnie zaszywamy.



Krok 4

Pieczemy w gorącym piekarniku przez ok. 1,5 godziny do miękkości.



Wskazówki

Możemy podać z surówką lub mieszanką sałat.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.