Sos Serowy / Dip Serowy

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 200 g miękkiego sera żółtego MLEKPOL,
  • 100 g serka topionego (maasdamer, cheddar, emmentaler lub ewentualnie zwykły śmietankowy),
  • 100 ml śmietanki ŁACIATA 36%,
  • 2 szklanki mleka ŁACIATE 2%,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 mała papryczka Chilli,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej / ostrej papryki,
  • 1 płaska łyżka mąki,
  • odrobina masła,
  • 1/4 szklanki wody,
  • sól

Przygotowanie

Wykonanie

Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na patelnię, podlać 1/4 szklanki wody i smażyć dopóki woda nie wyparuje, a cebulka lekko nie zmięknie. Po tym czasie dodać odrobinę masła i zeszklić cebulę. Odłożyć. Na suchej patelni, na małym ogniu podsmażyć mąkę - powinna mieć kolor lekko brązowy. Odłożyć. Na ceramicznej głębokiej patelni umieścić podsmażoną cebulę, posiekaną Chilli, serki topione, dolać mleko, śmietankę, przyprawy - mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać rozmieszaną w odrobinie mleka mąkę - energicznie wymieszać trzepaczką. Gotować na najmniejszej mocy palnika około 2-3 minut. Kiedy sos zacznie gęstnieć - zdjąć z ognia, dodać w dwóch lub trzech turach starty żółty ser i energicznie wymieszać trzepaczką. Dosolić i ewentualnie doprawić do smaku. Najlepiej smakuje gorący, ale na zimno jest równie smaczny. Sos kiedy wystygnie bardziej zgęstnieje. Chcąc podgrzać sos serowy należy najpierw lekko rozrzedzić go mlekiem i starać się nie doprowadzić do zawrzenia - może to spowodować rozwarstwienie się dipu.





Wskazówki

Doskonale pasuje do tortilli, tostów, frytek, hamburgerów, chipsów, nachosów, czy nawet zwykłych kanapek.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.