Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Przełożyć na patelnię, podlać 1/4 szklanki wody i smażyć dopóki woda nie wyparuje, a cebulka lekko nie zmięknie. Po tym czasie dodać odrobinę masła i zeszklić cebulę. Odłożyć. Na suchej patelni, na małym ogniu podsmażyć mąkę - powinna mieć kolor lekko brązowy. Odłożyć. Na ceramicznej głębokiej patelni umieścić podsmażoną cebulę, posiekaną Chilli, serki topione, dolać mleko, śmietankę, przyprawy - mieszając doprowadzić do wrzenia. Dodać rozmieszaną w odrobinie mleka mąkę - energicznie wymieszać trzepaczką. Gotować na najmniejszej mocy palnika około 2-3 minut. Kiedy sos zacznie gęstnieć - zdjąć z ognia, dodać w dwóch lub trzech turach starty żółty ser i energicznie wymieszać trzepaczką. Dosolić i ewentualnie doprawić do smaku. Najlepiej smakuje gorący, ale na zimno jest równie smaczny. Sos kiedy wystygnie bardziej zgęstnieje. Chcąc podgrzać sos serowy należy najpierw lekko rozrzedzić go mlekiem i starać się nie doprowadzić do zawrzenia - może to spowodować rozwarstwienie się dipu.
Doskonale pasuje do tortilli, tostów, frytek, hamburgerów, chipsów, nachosów, czy nawet zwykłych kanapek.
Dodaj komentarz