Mielone kotlety z kukurydzą podane z kolorowymi warzywami

Kotlety mielone w nieco innej, ciekawej i smacznej odsłonie. Z dodatkiem kukurydzy, papryki i natki pietruszki. Całość pięknie się prezentuje i wybornie smakuje.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 bułka
  • ½ szklanki mleka
  • 1 cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1 natka pietruszki
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 jajko

Przygotowanie

Krok 1

Bułkę namaczamy w mleku. Jedną paprykę czerwoną i jedną żółtą pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę, pozostałe dwie kroimy na większe kawałki.



Krok 2

Do mięsa mielonego dodajemy ½ puszki kukurydzy, drobno pokrojoną cebulę, drobno pokrojoną paprykę, ¾ posiekanej natki pietruszki, odciśniętą bułkę, jajko i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.



Krok 3

Formujemy kotlety i smażymy z obu stron na oleju.



Krok 4

Kiedy kotlety będą gotowe, podsmażamy na patelni pozostałe papryki i groszek z resztą natki pietruszki. Podajemy wszystko razem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.