Knedle ziemniaczano-dyniowe z bakaliami i śliwkami

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy

Wegetariańskie


Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ocena

4.50/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 0,3 szklanki purée z dyni
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Sól

Nadzienie:

  • 20-25 dag śliwek węgierek
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • 3-4 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej

Dodatkowo:

  • Cukier
  • Orzechy
  • Masło Łaciate
  • Miód

Przygotowanie

Krok 1

Do miski wsypać obie mąki, dodać przeciśnięte przez praskę zimne ziemniaki, jajko, pół łyżeczki soli i purée z dyni.





Krok 2

Zagnieść ciasto, utoczyć wałki i pokroić na kawałki.





Krok 3

Śliwki pokroić, dodać ⅔ posiekanych orzechów i skórkę pomarańczową, wymieszać.





Krok 4

Każdy kawałeczek ciasta rozpłaszczyć i włożyć porcję nadzienia.





Krok 5

Dokładnie zlepić i uformować knedle. Partiami wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować 4-5 minut od chwili wypłynięcia. Można podawać okraszone zrumienionym masłem i posypane cukrem.





Wskazówki

Knedle podawać okraszone zrumienionym masłem, posypane cukrem i posiekanymi orzechami, polane miodem.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.