Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Do 30 min
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Wegetariańskie
Do miski wsypać obie mąki, dodać przeciśnięte przez praskę zimne ziemniaki, jajko, pół łyżeczki soli i purée z dyni.
Zagnieść ciasto, utoczyć wałki i pokroić na kawałki.
Śliwki pokroić, dodać ⅔ posiekanych orzechów i skórkę pomarańczową, wymieszać.
Każdy kawałeczek ciasta rozpłaszczyć i włożyć porcję nadzienia.
Dokładnie zlepić i uformować knedle. Partiami wrzucać do wrzącej wody z dodatkiem soli i gotować 4-5 minut od chwili wypłynięcia. Można podawać okraszone zrumienionym masłem i posypane cukrem.
Knedle podawać okraszone zrumienionym masłem, posypane cukrem i posiekanymi orzechami, polane miodem.
Dodaj komentarz