Mięso z kurczaka w pomarańczach

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Soja

Danie: Obiad

Osób: 3

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Soja


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 0,5 kurczaka
  • 5-6 łyżek soku z pomarańczy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • Szczypta papryki ostrej mielonej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Szczypta rozmarynu
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • Sól do smaku
  • Kolorowy pieprz do smaku
  • 0,5 pomarańczy

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek przecisnąć przez praskę, włożyć do miski. Dodać mielony imbir, rozmaryn, sok z pomarańczy, oliwę, sos sojowy, ocet i mieloną paprykę, wymieszać.





Krok 2

Przygotowane mięso dokładnie włożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć marynatą, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 3-4 godziny.





Krok 3

Następnie na mięsie ułożyć pokrojone w wiórki masło i plasterki pomarańczy, podlać odrobiną wody. Przykryć i wstawić na około 50 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika. Po upływie pół godziny z mięsa usunąć pokrywkę i przełożyć na bok plasterki pomarańczy. Naczynie ponownie włożyć do piekarnika i piec, aby mięso nabrało rumianego koloru i uzyskało chrupiącą skórkę.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.