Pasztet ekspresowy

Szybki i pyszny pasztet, który bije na głowę te sklepowe. Robi się go ekspresowo, ale uwaga - ekspresowo również znika!

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie:

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.57/5

Oceń przepis

Ocena

4.57/5

Oceń przepis

Składniki

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 4 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła Łaciate
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka Śmietanki Łaciata 30%
  • Ulubione pieczywo
  • Rozmaryn do dekoracji

Przygotowanie

Krok 1

Wątróbkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę obieramy, po czym kroimy w plasterki.



Krok 2

Całość podsmażamy przez 10 minut na patelni, dodajemy śmietankę i dusimy jeszcze przez 5 minut.



Krok 3

Następnie blendujemy wszystko, umieszczamy w formie i wstawiamy do lodówki do ostygnięcia i „zbicia”.



Wskazówki

Pasztet dobrze komponuje się z jasnym pieczywem i żurawiną.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.