Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, masło, śmietanę, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy równe część, każdą część rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm, posmarowaną tłuszczem. Piana: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, jak białka będą już dobrze ubite, to wtedy dajemy nad gorącą parę i jeszcze ubijamy aż piana będzie gorąca. Jak piana trochę przestygnie, to rozsmarowujemy ją na trzy przygotowane placki, na jeden z nich rozkładamy równomiernie płatki migdałowe. Placki pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Przekładamy: jeden placek smarujemy połową masy kajmakowej, przekładamy drugim plackiem, smarujemy drugą połową masy i na wierzch dajemy placek z migdałami.
Dodaj komentarz