Migdałek z masą kajmakową

Autor:

bietka

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 4 szklanki maki pszennej,
  • 40 dkg masła Łaciate,
  • 1 łyżka śmietanki łaciatej 18 %,
  • 6 żółtek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 10 dkg płatków migdałowych

Piana:

  • 6 białek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 cukier waniliowy

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy kajmakowej krówkowej

Przygotowanie

Krok 1

Ciasto: mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, masło, śmietanę, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy równe część, każdą część rozwałkowujemy i wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm, posmarowaną tłuszczem. Piana: białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy, jak białka będą już dobrze ubite, to wtedy dajemy nad gorącą parę i jeszcze ubijamy aż piana będzie gorąca. Jak piana trochę przestygnie, to rozsmarowujemy ją na trzy przygotowane placki, na jeden z nich rozkładamy równomiernie płatki migdałowe. Placki pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Przekładamy: jeden placek smarujemy połową masy kajmakowej, przekładamy drugim plackiem, smarujemy drugą połową masy i na wierzch dajemy placek z migdałami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.