Babka śmietankowa

Autor:

Kamila O

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką

Danie: Podwieczorek

Osób: 10

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Ze śmietanką


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 30 dag cukru
  • 25 dag margaryny
  • 1 szkl. śmietanki Łaciata 12%
  • 2,5 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Aromat śmietankowy
  • Tarta bułka do formy
  • Tłuszcz do formy
  • Polewa czekoladowa gotowa
  • Rodzynki

Przygotowanie

Krok 1

Margarynę utrzeć, dodać cukier, żółtka, aromat, przesianą mąkę połączona z proszkiem do pieczenia i śmietankę. Wszystko razem połączyć.



Krok 2

Pianę ubić na sztywno i stopniowo delikatnie łączyć z ciastem.



Krok 3

Ciasto podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.



Krok 4

Formę na babkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto do formy.



Krok 5

Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 65 minut.



Krok 6

Po upieczeniu i wystudzeniu ozdobić polewą czekoladową i ozdobić rodzynkami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.