Migdałowa pierś z indyka

Pyszne, ciekawe, aromatyczne danie, które zaskoczy domowników. Pierś indyka skąpana w aksamitnym sosie o smaku… migdałów. Tego trzeba spróbować!

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 30 min

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Białko mleka krowiego, Orzechy

Ze śmietanką


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 filet z indyka
  • ½ szklanki Śmietanki Łaciatej 12%
  • ¼ szklanki białego wina
  • 100 g migdałów bez skórki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 liście laurowe

Przygotowanie

Krok 1

Piersi z indyka kroimy wzdłuż tak, aby uzyskać 4 cienkie płaty. Przyprawiamy solą i pieprzem.



Krok 2

Do rondelka dodajemy śmietankę Łaciatą, podgrzewamy. Dodajemy filety z kurczaka i całość dusimy przez ok. 5 minut.



Krok 3

Dodajemy wino i liście laurowe, a następnie dusimy przez kolejne 5 minut. Migdały siekamy bardzo drobno i lekko prażymy na patelni, po czym dodajemy do mięsa.



Krok 4

Całość dusimy ok. 10 minut. Danie podajemy na ciepło.



Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.