Nuggetsy z piersi kurczaka w piwnej panierce

Autor:

Monika Och

Składniki na ciasto dokładnie zmiksować. W razie potrzeby rozrzedzić piwem lub zagęścić mąką. Ciasto ma być gęstsze od naleśnikowego. Pierś z kurczaka pokroić w paski. Każdy z kawałków kurczaka zanurzać dokładnie w cieście, lekko odsączyć z nadmiaru ciasta i obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Smażyć na oleju na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru oleju. Podaje z domowej roboty sosem dyniowo-paprykowym.

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Jajko kurze


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • Pieprz
  • Sól
  • 2 jajka
  • ½ szklanki dowolnego piwa
  • Olej do smażenia
  • Płatki kukurydziane

Przygotowanie

Krok 1

Składniki na ciasto dokładnie zmiksować. W razie potrzeby rozrzedzić piwem lub zagęścić mąką.



Krok 2

Pierś z kurczaka pokroić w paski.



Krok 3

Każdy z kawałków kurczaka zanurzać dokładnie w cieście, lekko odsączyć z nadmiaru ciasta i obtoczyć w pokruszonych płatkach kukurydzianych.



Krok 4

Smażyć na oleju na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru oleju.



Krok 5

Podaje z domowej roboty sosem dyniowo-paprykowym.



Wskazówki

Ciasto ma być gęstsze od naleśnikowego.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.