Mąkę przesiać z 2 łyżkami proszku do pieczenia, dodać 3 łyżki cukru, miękkie masło, jajka. Składniki zagnieść za pomocą rąk na gładkie bez grudek ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, uformować kule, włożyć do woreczków foliowych i schłodzić w zamrażarce przez 60 minut.
2 szklanki mleka zagotować z pozostałym cukrem. W pozostałym mleku rozrobić budynie. Gdy mleko zacznie się gotować, należy wlać mieszankę budyniową i ugotować gęsty krem, energicznie mieszając by się budyń nie przypalił.
Dużą prostokątną blachę wyłożyć pergaminem, lekko natłuścić. Część kruchego ciasta wyciągnąć z zamrażalnika i wyłożyć nim dno blachy. Na wyłożonym cieście rozsmarować dżem malinowy a na dżem rozprowadzić gorący budyń, wyrównać łyżką. Na wierzch zetrzeć za pomocą tarki o dużych oczkach pozostała część kruchego ciasta.
Ciasto z dżemem i budyniem włożyć do nagrzanego piekarnika do temp.180 stopni c. i piec przez 30 minut. Po upieczeniu placek wyciągnąć z piekarnika i pozwolić mu przestygnąć aż wszystko stężeje. Placek posypać cukrem pudrem.
Dodaj komentarz