malinowiec na kruchym cieście

Autor:

mileneczka5

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Średnie


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
  • 5 ŁYŻEK CUKRU
  • 1 MASŁO ŁACIATE (250G)
  • 4 JAJKA
  • 2 ŁYŻKI PROSZKU DO PIECZENIA
  • 3 SZKLANKI MLEKA
  • 2 OPAKOWANIA BUDYNIU o smaku malinowym
  • 1 SŁOIK DŻEMU malinowego
  • CUKIER PUDER DO POSYPANIA

Przygotowanie

Krok 1

Mąkę przesiać z 2 łyżkami proszku do pieczenia, dodać 3 łyżki cukru, miękkie masło, jajka. Składniki zagnieść za pomocą rąk na gładkie bez grudek ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, uformować kule, włożyć do woreczków foliowych i schłodzić w zamrażarce przez 60 minut.



Krok 2

2 szklanki mleka zagotować z pozostałym cukrem. W pozostałym mleku rozrobić budynie. Gdy mleko zacznie się gotować, należy wlać mieszankę budyniową i ugotować gęsty krem, energicznie mieszając by się budyń nie przypalił.



Krok 3

Dużą prostokątną blachę wyłożyć pergaminem, lekko natłuścić. Część kruchego ciasta wyciągnąć z zamrażalnika i wyłożyć nim dno blachy. Na wyłożonym cieście rozsmarować dżem malinowy a na dżem rozprowadzić gorący budyń, wyrównać łyżką. Na wierzch zetrzeć za pomocą tarki o dużych oczkach pozostała część kruchego ciasta.



Krok 4

Ciasto z dżemem i budyniem włożyć do nagrzanego piekarnika do temp.180 stopni c. i piec przez 30 minut. Po upieczeniu placek wyciągnąć z piekarnika i pozwolić mu przestygnąć aż wszystko stężeje. Placek posypać cukrem pudrem.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.