Mini pizze z sosem czosnkowym

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten

Danie:

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ciasto:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 dag drożdży świeżych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 ml ciepłej wody
  • 50 ml mleka Łaciate
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Sos czosnkowy:

  • 2 łyżki majonezu light
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • Pieprz kolorowy

Dodatkowo:

  • 30 dag pieczarek
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 7-8 dag salami
  • 12,5 dag mini kulki mozzarella
  • 10 dag wędzonego sera
  • 0,5 szkl. zielonych oliwek z papryką

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłą wodą i mlekiem, połączyć z mąką, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.





Krok 2

Do wyrośniętego ciasta dodać sól, oliwę i suszone oregano, wyrobić. Następnie wyłożyć na posypaną mąką deskę i rozwałkować. Pokroić na kwadraty, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.





Krok 3

Do miseczki włożyć majonez, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną paprykę i kolorowy, mielony pieprz, wymieszać.





Krok 4

Pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowane ciasto posmarować sosem czosnkowym i ułożyć porcję pieczarek.





Krok 5

Na wierzchu ułożyć plasterki salami, oba sery i pokrojone oliwki. Blaszkę z pizzerinami wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 10-12 minut.





Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.