Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłą wodą i mlekiem, połączyć z mąką, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
Do wyrośniętego ciasta dodać sól, oliwę i suszone oregano, wyrobić. Następnie wyłożyć na posypaną mąką deskę i rozwałkować. Pokroić na kwadraty, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
Do miseczki włożyć majonez, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mieloną paprykę i kolorowy, mielony pieprz, wymieszać.
Pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotowane ciasto posmarować sosem czosnkowym i ułożyć porcję pieczarek.
Na wierzchu ułożyć plasterki salami, oba sery i pokrojone oliwki. Blaszkę z pizzerinami wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec około 10-12 minut.
Dodaj komentarz