Proste dodatki nadadzą daniu ciekawy smak. Pizza idealna na lunch lub kolację. Wersja wegetariańska.
Osób: 6
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten
Wegetariańskie
Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 10 minut. Z mąki, soli, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Nastawiamy piekarnik na 225 stopni C. Z ciasta formujemy dwie pizze o około 30 cm średnicy, smarujemy wierzch cienko oliwą i nakładamy sos pomidorowy.
Pieczarki i oliwki kroimy w plasterki. Na wierzchu każdej pizzy rozkładamy plasterki pieczarek, oliwek, posypujemy kukurydzą, groszkiem i kaparami.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 18 minut.
Dodaj komentarz