Mini pizze to pyszna przekąska imprezowa, która każdemu zasmakuje. W tej wersji ze szpinakiem i orzeszkami pinii zasmakuje nawet najbardziej wymagającym gościom.
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Gluten, Orzechy
Do miski wsypujemy mąkę (przesiewamy), dodajemy drożdże, sól i cukier. Wlewamy powoli wodę mieszając łyżką ciasto przez około pół minuty. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 250°C. Szpinak płuczemy, osuszamy. Pomidorki koktajlowe płuczemy i suszymy. Następnie kroimy na połówki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy szpinak. Po chwili wrzucamy pomidorki koktajlowe, solimy. Smażymy, aż pomidorki zmiękną.
Foremki na mini pizzę smarujemy odrobiną oliwy. Ciasto dzielimy na 12 części i formułujemy z nich placki (12 sztuk). Jeśli nie mamy foremek to układamy pizzę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdą mini pizzę smarujemy z wierzchu oliwą. Na każdej układamy porcję szpinaku z pomidorkami. Następnie przykrywamy całość folią aluminiową.
Wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut. 5 minut przed końcem zdejmujemy folię aluminiową, aby lekko przyrumienić pizzę. Wyjmujemy i posypujemy orzeszkami pinii.
Dodaj komentarz
2 opublikowane komentarze
Niezapominajka
Opublikowany: 2018-01-21 11:19:00
Pyszny poczęstunek na imprezie w karnawale i nie tylko:)
OdpowiedzPaulinaS1
Opublikowany: 2018-12-04 08:03:00
Genialne na spotkanie z przyjaciółmi :) koniecznie muszę zrobić.
Odpowiedz