Filet z kurczaka faszerowany cukinią, pomidorem i mozzarellą

Pospolity produkt wykorzystany w niecodzienny sposób, czyli filet z kurczaka faszerowany warzywami i mozzarellą. Tak przygotowana pierś jest wyjątkowo soczysta i delikatna, a co najważniejsze - zawsze się udaje. Wystarczy jeszcze tylko ugotować ziemniaki, przygotować surówkę i pyszny, pełnowartościowy obiad gotowy.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Bez glutenu


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 2 filety z kurczaka,
  • - 125 g Mozzarelli Mlekpol w kostce
  • - 2 pomidory,
  • - 1 mała cukinia,
  • - 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • - garść listków świeżej bazylii,
  • - oliwa z oliwek do skropienia,
  • - sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Filety z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie każdy filet naciąć w poprzek co około 1 cm, tworząc kieszonki. Posolić i popieprzyć z obu stron.



Krok 2

Mozzarellę pokroić w cienkie plastry.



Krok 3

Pomidory i cukinię umyć. Pokroić w plastry.



Krok 4

Piekarnik nagrzać do 200⁰C.



Krok 5

Filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Kieszonki wypełnić mozzarellą, pomidorem, cukinią oraz listkami bazylii. Całość posypać oregano, oprószyć solą oraz pieprzem i skropić oliwą z oliwek.



Krok 6

Naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika. Piec 25-30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.