Udziec jagnięcy jest delikatnym, aromatycznym mięsem. Idealna potrawa na wyjątkowe okazje. Kruche, pożywne mięso, które możemy podać zarówno jako główny składnik obiadu, jak również na zimno do kanapek.
Danie: Obiad
Osób: 4
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Średnie
Alergeny: Orzechy
Czosnek przeciskamy przez praskę, drobno siekamy pistacje, miętę i część rozmarynu. Dodajemy oliwę z oliwek, sól i pieprz. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso (mięso nakłuwamy nożem w paru miejscach i „wpychamy” odrobinę marynaty również do środka).
Odstawiamy na 3 godziny, a następnie nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy winem i dusimy pod przykryciem w piekarniku w temperaturze 175 stopni przez 2 godziny. Po tym czasie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze 15-20 minut.
Potrawę podajemy z sosem, który wytopi się z mięsa.
Dodaj komentarz