Udziec jagnięcy z pistacjami

Udziec jagnięcy jest delikatnym, aromatycznym mięsem. Idealna potrawa na wyjątkowe okazje. Kruche, pożywne mięso, które możemy podać zarówno jako główny składnik obiadu, jak również na zimno do kanapek.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Orzechy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Orzechy


Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Ocena

4.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • - 0,5 kg udźca jagnięcego
  • - 6 ząbków czosnku
  • - 1 szklanka pokruszonych pistacji
  • - 1 gałązka rozmarynu
  • - 10 listków mięty
  • - 3 łyżki oliwy z oliwek
  • - 1 szklanka czerwonego wina
  • - 1 łyżeczka soli
  • - 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Czosnek przeciskamy przez praskę, drobno siekamy pistacje, miętę i część rozmarynu. Dodajemy oliwę z oliwek, sól i pieprz. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso (mięso nakłuwamy nożem w paru miejscach i „wpychamy” odrobinę marynaty również do środka).



Krok 2

Odstawiamy na 3 godziny, a następnie nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy winem i dusimy pod przykryciem w piekarniku w temperaturze 175 stopni przez 2 godziny. Po tym czasie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze 15-20 minut.



Krok 3

Potrawę podajemy z sosem, który wytopi się z mięsa.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.