Słońce na talerzu

Autor:

SUPTER

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Gluten


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Danie główne

  • 200 g kaszy jęczmiennej ,
  • 6 dużych pieczarek,
  • 1 duża papryka,
  • 4 małe porcje mięsa,
  • 2 płaskie łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżkę oleju rzepakowego,
  • 4 łyżki startego żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz,
  • pietruszka,
  • sos pomidorowy/ketchup (opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1 Gotowanie/prażenie kaszy

200g kaszy jęczmiennej gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut ciągle mieszając. Zdejmujemy garnek z płytki i zawijamy w koc.



Krok 2 Podsmażanie warzyw

Obieramy 6 dużych pieczarek, ścieramy na tarce do warzyw ( w plasterki). 1 dużą paprykę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki i paprykę podsmażamy 5-10 minut na łyżce oleju rzepakowego.



Krok 3 Podgrzewanie mięsa na parze

Na parze podgrzewamy 4 porcje mięsa, które nam zostało z poprzedniego dnia (np. z rosołu).



Krok 4 Lepienie kulek z kaszy

Uprażoną kaszę przeciskamy przez praskę i dodajemy 2 płaskie łyżeczki kurkumy, sól, pieprz. Łyżką silikonową mieszamy do połączenia składników. Zwilżonymi dłońmi robimy kulki (ok. 8-10 kulek).



Krok 5 Dekoracja dania

Na talerzu układamy 2-3 kulki z kaszy i posypujemy pietruszką, kawałki mięsa oraz podsmażone warzywa posypane żółtym serem. Danie możemy udekorować sosem pomidorowym lub ketchupem.



Wskazówki

1) Zamiast kaszy jęczmiennej możemy wykorzystać kaszę jaglaną , zamiast pieczarek- cukinię. 2) Do tego dania wykorzystuję mięso z niedzielnego rosołu lub z dowolnej zupy. 3)Danie jest szybkie i smaczne; nasz wzrok przyciągają żółte kulki z kaszy.

Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.