200g kaszy jęczmiennej gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut ciągle mieszając. Zdejmujemy garnek z płytki i zawijamy w koc.
Obieramy 6 dużych pieczarek, ścieramy na tarce do warzyw ( w plasterki). 1 dużą paprykę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki i paprykę podsmażamy 5-10 minut na łyżce oleju rzepakowego.
Na parze podgrzewamy 4 porcje mięsa, które nam zostało z poprzedniego dnia (np. z rosołu).
Uprażoną kaszę przeciskamy przez praskę i dodajemy 2 płaskie łyżeczki kurkumy, sól, pieprz. Łyżką silikonową mieszamy do połączenia składników. Zwilżonymi dłońmi robimy kulki (ok. 8-10 kulek).
Na talerzu układamy 2-3 kulki z kaszy i posypujemy pietruszką, kawałki mięsa oraz podsmażone warzywa posypane żółtym serem. Danie możemy udekorować sosem pomidorowym lub ketchupem.
1) Zamiast kaszy jęczmiennej możemy wykorzystać kaszę jaglaną , zamiast pieczarek- cukinię. 2) Do tego dania wykorzystuję mięso z niedzielnego rosołu lub z dowolnej zupy. 3)Danie jest szybkie i smaczne; nasz wzrok przyciągają żółte kulki z kaszy.
Dodaj komentarz