Danie: Deser
Osób: 1
Czas: Do 1h
Poziom trudności: Łatwe
Ze śmietanką
Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska
W rondelku podgrzewamy wodę z odrobiną soli i masłem. Gdy masło się rozpuści dodajemy całą mąkę i szybko mieszamy trzepaczką ok. 1 minuty a potem delikatnie rozrabiamy drewnianą łyżką. Po pewnym czasie ciasto będzie odchodzić od ścianek rondelka i będzie się tworzyć kulka wtedy zdejmujemy rondelek z ognia i czekamy aż ostygnie. Ciasto przekładamy do większej miseczki. W osobnym naczyniu ubijamy jajka.Ucieramy ciasto mikserem dodając do niego najpierw mleko a potem ubite jajka. Dużą blaszkę np.z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik w tym czasie nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto przekładamy do rękawa i wyciskamy małe kulki zostawiając małe odstępy od siebie. Pieczemy ok.10 min a później zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze ok.5 minut. Studzimy.
Śmietankę podgrzewamy. Dodajemy ziarenka z wanilii i połamaną czekoladę. Podgrzewamy wszystko razem do rozpuszczenia czekolady. Studzimy. Zimną masę ubijamy na sztywno i wkładamy do rękawa lub szprycy. W ptysiach od spodu robimy nożem mały otworek i napełniamy kremem. Wkładamy do lodówki na 15 minut aby krem zastygł. Posypujemy cukrem pudrem.
Masę na bazie śmietanki można dowolnie komponować np.z czekoladą mleczną,kawą lub owocami.
Dodaj komentarz