Mini ptyśki

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 1

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Ze śmietanką

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • 190 ml wody
  • 170 g miękkiego masła Łaciate
  • 180 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka 3,2% Łaciate
  • 5 jajek
  • odrobina soli

Krem

  • 500 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 1 laska wanilii
  • 1 tabliczka białej czekolady

Przygotowanie

Ciasto

W rondelku podgrzewamy wodę z odrobiną soli i masłem. Gdy masło się rozpuści dodajemy całą mąkę i szybko mieszamy trzepaczką ok. 1 minuty a potem delikatnie rozrabiamy drewnianą łyżką. Po pewnym czasie ciasto będzie odchodzić od ścianek rondelka i będzie się tworzyć kulka wtedy zdejmujemy rondelek z ognia i czekamy aż ostygnie. Ciasto przekładamy do większej miseczki. W osobnym naczyniu ubijamy jajka.Ucieramy ciasto mikserem dodając do niego najpierw mleko a potem ubite jajka. Dużą blaszkę np.z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia a piekarnik w tym czasie nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto przekładamy do rękawa i wyciskamy małe kulki zostawiając małe odstępy od siebie. Pieczemy ok.10 min a później zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze ok.5 minut. Studzimy.



Krem

Śmietankę podgrzewamy. Dodajemy ziarenka z wanilii i połamaną czekoladę. Podgrzewamy wszystko razem do rozpuszczenia czekolady. Studzimy. Zimną masę ubijamy na sztywno i wkładamy do rękawa lub szprycy. W ptysiach od spodu robimy nożem mały otworek i napełniamy kremem. Wkładamy do lodówki na 15 minut aby krem zastygł. Posypujemy cukrem pudrem.



Wskazówki

Masę na bazie śmietanki można dowolnie komponować np.z czekoladą mleczną,kawą lub owocami.

Wyślij przepis

Zobacz także

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.