Mini tartaletki ze słonym karmelem

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze

Danie: Podwieczorek

Osób: 6

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze


Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Ocena

3.67/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 125 g zimnego masła Łaciate

Karmel:

  • 2 szklanki mleka Łaciate
  • 60 g cukru
  • 1 łyżka masła Łaciate
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki soli morskiej

Przygotowanie

Krok 1

Z mąki, proszku, cukru jajka i zimnego masła zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.



Krok 2

Stolnice podsypać mąką i rozwałkować ciasto. W cieście wycinać koła i wylepiać nimi foremki. Zapiec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.



Krok 3

Do garnka wsypać cukier i dodać łyżkę wody, gotować, aż cukier się skarmelizuje.



Krok 4

Dodać masło, sól i zalać mlekiem, odrobinę mleka przelać do szklanki i rozprowadzić w nim mąkę ziemniaczaną, połączyć z resztą mleka.



Krok 5

Mieszać, aż do momentu kiedy masa nabierze jednolitej konsystencji.



Krok 6

Babeczki napełnić masą i przestudzić. Podawać.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.