GRUZIŃSKI RYŻ Z DYNIĄ czyli egzotyczny deser z charakterem

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia

Danie: Śniadanie, Podwieczorek, Deser, Kolacja

Osób: 4

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Przepis konkursowy - konkurs Przepis d(y)nia


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

składniki

  • 2 szklanki ryżu
  • 1 szklanka tłustego mleka ŁACIATE (u mnie Junior 3,8%)
  • 1 szklanka wody
  • 150 g marynowanej dyni (plus ewentualnie kilka kawałków do dekoracji)
  • 2 duże jabłka
  • 100 g suszonych wiśni i/lub śliwek
  • 3 łyżki cukru
  • 1-2 łyżki cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie

Krok 1

Ryż ugotować w mleku i wodzie z odrobiną soli. Dynię pokroić na drobną kostkę. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na jarzynówce. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą delikatnie, przyprawić cynamonem i cukrem do smaku, dodać odrobinę soli. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i zapiekać przez około 20 minut w temperaturze 160-170 stopni Celsjusza.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.