Mintaj zapiekany w sosie koperkowym

Lekki i zdrowy dodatek do obiadu – idealnie komponuje się z młodymi ziemniakami i zielonymi szparagami. Sos koperkowy jest delikatny, aksamitny i idealnie uzupełnia smak mintaja. Całość nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również pięknie pachnie i bardzo ładnie wygląda na talerzu.

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką

Danie: Obiad

Osób: 2

Czas: Do 1h

Poziom trudności: Łatwe

Alergeny: Białko mleka krowiego

Ze śmietanką


Ocena

4.20/5

Oceń przepis

Ocena

4.20/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 300 g filetów z mintaja
  • 250 ml śmietanki Łaciatej 18%
  • 1 pęczek koperku
  • 2 białe części pora
  • 1 biała cebula
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżka masła Łaciate do posmarowania formy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu

Przygotowanie

Krok 1

Nastawiamy piekarnik na 180ºC. Sprawione filety z mintaja skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą oraz pieprzem.



Krok 2

Oliwę rozgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojone pory i cebulę, a następnie smażymy do zeszklenia. Układamy je na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Filety układamy na warzywach.



Krok 3

Śmietankę Łaciatą podgrzewamy przez chwilę i dodajemy posiekany koperek. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.



Krok 4

Rybę w naczyniu żaroodpornym polewamy przygotowanym sosem i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 30 minut.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.