Łopatka wieprzowa z grilla

Jeśli sezon grillowy w pełni, a Ty masz już dość ciągle tych samych potraw? Koniecznie wypróbuj przepis na łopatkę wieprzową z grilla! Mięso jest pyszne i aromatyczne. Potrzebuje czasu na marynowanie, ale smak to wynagradza.

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja

Bez laktozy

Danie: Obiad

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Alergeny: Gluten, Soja

Bez laktozy


Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Ocena

5.00/5

Oceń przepis

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej

Marynata:

  • 6 łyżek oliwy
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 2 łyżki kolorowego pieprzu w ziarnach
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka ketchupu ostrego

Przygotowanie

Krok 1

Łopatkę kroimy na cienkie plastry i rozbijamy tłuczkiem. Czosnek przeciskamy przez praskę. Rozmaryn dzielimy na mniejsze części.



Krok 2

Wszystkie składniki marynaty łączymy (pieprz delikatnie rozcieramy wcześniej w moździerzu) i nacieramy płaty mięsa. Odstawiamy na noc do lodówki.



Krok 3

Następnego dnia, na 2 godziny przed grillowaniem wyjmujemy mięso z lodówki.



Krok 4

Grillujemy na rozgrzanym ruszcie z obu stron.

Smacznego!



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.