Miodowiec z kajmakiem

Autor:

Ania

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska

Danie: Deser

Osób: 4

Czas: Powyżej 1h

Poziom trudności: Średnie

Przepis konkursowy - Konkurs Śmietanka Towarzyska


Ocena

-/5

Oceń przepis

Ocena

-/5

Oceń przepis

Ciasto

  • Ciasto miodowe:
  • 3,5 szkl. mąki
  • 1 kostka masła Łaciate
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietanki 36% Łaciata

Krem kajmakowy

  • 200 g masła Łaciate
  • 400 g masy kajmakowej
  • 1 łyżeczka kawy mielonej

Masa śmietanowa

  • 330 ml śmietanki 36% Łaciata
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • powidła śliwkowe

Dodatkowo

  • orzechy arachidowe do dekoracji
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie

Ciasto:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części. Ciasto wykładamy do 3 foremek o wymiarach 38x22 cm. Na pieczemy 10 min w 180 stopniach, studzimy, po wystudzeniu nasączamy herbatą.



Krem kajmakowy:

Masło ucieramy, dodajemy 2/3 kajmaku, dodajemy kawę.



Masa śmietanowa

Cukier mieszamy z fixem, śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Pierwszy blat ciasta smarujemy masą kajmakową, przykładamy drugim plackiem, dociskamy. Drugi blat smarujemy powidłami, a następnie masą śmietanową. Przykładamy trzeci placek, smarujemy odłożonym kajmakiem, polewamy polewą, posypujemy obficie orzechami.



Wyślij przepis

Wykorzystujemy pliki cookies.
Więcej Informacji o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień cookies w przeglądarce znajduje się w polityce plików cookies.