Rozpływające się w ustach orzechowo-czekoladowe muffinki z kremem z mlecznej czekolady i kawałkami batoników Kinder Bueno to przepis na idealny deser zarówno dla małych, jak i dużych łasuchów. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, z pewnością udadzą się każdemu.
Danie: Deser
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Wegetariańskie
Ze śmietanką
W misce wymieszać mąkę, kakao, oba cukry, proszek do pieczenia. W oddzielnej misce wymieszać mleko, śmietankę, olej i jajko. Połączyć suche składniki z mokrymi i krótko zmiksować, do połączenia składników. Dodać posiekane orzechy i wymieszać szpatułką.
Piekarnik rozgrzać do 180⁰C.
Przygotować 12 silikonowych foremek na muffinki (lub blaszkę i papilotki). Rozlać równomiernie masę, zostawiając babeczkom trochę miejsca na wyrośnięcie.
Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut. Ostudzić na kratce.
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Przestudzić. Dodać łyżkę mascarpone, dokładnie wymieszać. Dodać pozostały serek i wymieszać do dokładnego połączenia się składników. Przykryć i odstawić do lodówki do schłodzenia.
Gdy krem się już zsiądzie, a babeczki ostygną, przełożyć krem do rękawa cukierniczego lub do foliowego woreczka z odciętym rogiem. Udekorować nim babeczki. W każdą babeczkę włożyć kostkę Kinder Bueno.
Dodaj komentarz