Rozpływające się w ustach orzechowo-czekoladowe muffinki z kremem z mlecznej czekolady i kawałkami batoników Kinder Bueno. Ten deser jest idealny zarówno dla małych, jak i dużych łasuchów. Przygotowanie go nie jest skomplikowane - z pewnością uda się każdemu, kto spróbuje go wykonać w swojej kuchni!
Danie: Deser
Osób: 12
Czas: Powyżej 1h
Poziom trudności: Łatwe
Alergeny: Białko mleka krowiego, Gluten, Jajko kurze, Orzechy
Wegetariańskie
Ze śmietanką
W misce wymieszaj mąkę, kakao, oba cukry i proszek do pieczenia. W oddzielnej misce wymieszaj mleko, śmietankę, olej i jajko. Połącz suche składniki z mokrymi i krótko zmiksuj. Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj delikatnie szpatułką.
Piekarnik rozgrzej do 180⁰C.
Przygotuj 12 silikonowych foremek na muffinki (lub blaszkę i papilotki). Rozlej równomiernie masę do foremek. Pamiętaj, aby zostawić babeczkom trochę miejsca na wyrośnięcie (najlepiej zalać foremki maksymalnie do 3/4 ich wysokości).
Babeczki piecz ok. 25 minut. Po wyjęciu ostudź na kratce.
Czekoladę połam na kostki i rozpuść w mikrofali lub kąpieli wodnej. Przestudź. Do płynnej czekolady dodaj 1 łyżkę mascarpone i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj resztę mascarpone i dokładnie wymieszaj, aż do połączenia się składników. Przykryj i odstaw do lodówki na min. 30 minut.
Kiedy krem się już zsiądzie, a babeczki ostygną, przełóż krem do rękawa cukierniczego. Udekoruj babeczki masą z mascarpone. Na wierzch każdej z babeczek połóż kostkę Kinder Bueno. Smacznego!
Dodaj komentarz